ABCD 359 – Konsertto klarinetille op. 14 & Sinfonia nro 1

Kesto: 62:16

19,00 

Tuotetunnus (SKU): ABCD 359 Osastot: , , , , ,

Kuvaus

Pehr Henrik Nordgren (1944-2008)
Klarinettikonsertto
Sinfonia nro 1

Christoffer Sundqvist, klarinetti
Radion sinfoniaorkesteri
Juha Kangas, kapellimestari

Pehr Henrik Nordgrenin musiikkia sisältävällä uutuuslevyllä kuullaan säveltäjän kansanmusiikkivaikutteiset Klarinettikonsertto op. 14 ja Sinfonia nro 1 nyt maailman ensilevytyksinä. Levyn hienoista tulkinnoista vastaa Juha Kankaan johtama Radion sinfoniaorkesteri. Klarinettisolistina taituroi nykyisin jo maailmanmaineeseen noussut virtuoosi Christoffer Sundqvist. Pelimannejakin konsertossa kuullaan paikoin säveltäjän mainioiden “fuusiomielikuvien” tulkkina. Sinfonia puolestaan oli edelläkävijä aikana, jolloin kansanmusiikkielementtien yhdistäminen taidemusiikkiin oli – toisin kuin nykyään – lähes kielletty.

Jouni Kaipainen kuvaa teoksia levyvihkosessa:
Tämän levyn sävellyksistä varhaisempi Konsertto klarinetille, kansansoittimille ja pienelle orkesterille syntyi vuonna 1970. Nordgren on tässä ollut irrottelevalla tuulella: hän käyttää konsertossa kansanmusiikkia irrallisempana elementtinä kuin muissa töissään. Tuloksena on toisaalta hyväntuulista rinnakkaineloa, toisaalta äkkivääriä asetelmanmuutoksia aina karkean hurttiin huumoriin saakka, mutta vain hetkittäin jotain mitä voitaisiin pitää synteettisenä – sellaisten aika tuli vasta vähän myöhemmin. Vaikka otsikossa soitinelementit rinnastetaan tasavertaisiksi, klarinetti on mitä selvimmin pääsolisti.

Ensimmäinen sinfonia valmistui vuonna 1974. Nyt kansanmusiikkilähtöinen materiaali on yhdeltä osaltaan integroitu syvälle kokonaisuuteen, mutta toiselta osalta se edelleen hohtaa räikeästi ulos oman olemassaolonsa oikeutta kaiuttaen. Pitemmälle menevät synteesit antoivat vieläkin odottaa itseään, mutta niitä kohti Nordgren oli matkalla.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“This is yet another superb release that clearly deserves the highest praise for excellent performances, magnificent recorded sound – even when heard on my standard CD player – and detailed and illuminating insert notes by composer Jouni Kaipainen whose music also deserves wider exposure. More please.”
Hubert Culot / MusicWeb International

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“Outstanding disc.”
William Hedley / International Record Review

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

See the review / Katso arvio: MusicWeb International 

Raidat:

  • Nordgren, Pehr Henrik (1944-2008)

Konsertto klarinetille, kansansoittimille ja pienelle orkesterille op. 14 (1970)
1Grave Maanit9:14
2Allegretto Sermin Maijan ralli5:09
3Elegiaco5:20
4Intermezzo Odotus3:04
5Quodlibet Piilotanssi6:00
Sinfonia nro 1 op. 20 (1974)
61. Marssi9:24
72. Concerto grosso Caprice13:53
83. Epilogeja9:56