ABCD 432 – Brahms IV Segerstam

Kokonaiskesto: 66:33

17,90 

Kuvaus

Uutuusalbumi Brahms IV Segerstam päättää Johannes Brahmsin ja Leif Segerstamin sinfonioiden sarjan, jossa on aiemmin julkaistu kolme levyä. Sarjan viimeinen albumi sisältää Brahmsin neljännen sinfonian, sekä Segerstamin kapellimestari Ulf Söderblomin muistolle säveltämän sinfonian numero 295. Segerstam soitti jo nuorena keikkaviulistina Söderblomin johdolla ja vuosien mittaan hän pääsi syvälle tämän musiikilliseen sielunmaisemaansa. Sinfoniassaan “ulFSöDErBlom in Memoriam…” Segerstam leikittelee kapellimestarin nimellä, joka sisältää sävelekirjaimet F, S, D, E ja B. Brahmsin neljäs sinfonia jäi hänen viimeisekseen, ja Segerstamin mukaan ”sinfonian alkua voi käyttää, jos haluaa selittää, miten musiikki on syntynyt…!”

Leif Segerstam (s.1944), kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti, on yksi maailman monipuolisimmista säveltaiteilijoista. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemiassa 1952–1963 hän suoritti diplomit viulunsoitossa ja orkesterinjohdossa. Suoritettuaan 1965 kapellimestaritutkinnon myös Juilliardin musiikkikorkeakoulussa New Yorkissa Segerstam on työskennellyt Suomen Kansallisoopperassa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa, Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlissa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Lukuisten johtajavierailujen lisäksi tunnustettu työ oopperan parissa jatkuu Malmön oopperan ylikapellimestarina ja vuodesta 2015 kunniakapellimestarina. Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina Leif Segerstam on toiminut vuodesta 2012. Segerstam on  saavuttanut laajaa kansainvälistä mainetta lukuisilla levytyksillään eri orkesterien kanssa. Hänen mittava sävellystuotantonsa sisältää muun muassa 327 sinfoniaa, viulukonserttoja, pianokonserttoja sekä lukuisia muita instrumentaalikonserttoja ja runsaasti kamari- ja vokaalimusiikkia. Syksystä 1997 kevääseen 2013 Leif Segerstam toimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina.

Turun filharmonisen orkesterin juuret juontavat vuoteen 1790, jolloin Turun Soitannollinen seura aloitti toimintansa. Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin orkestereihin kuuluva orkesteri kunnallistettiin vuonna 1927. Orkesterin taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari on vuoden 2012 alusta lukien toiminut Leif Segerstam. Vuonna 2009 Alballa julkaistu Juha Kankaan johdolla tehty Nordgren-levytys Transient Moods – Rajatiloja valittiin Emma-gaalassa vuoden klassiseksi albumiksi. Viikoittaisten sinfoniakonserttien lisäksi orkesteri järjestää säännöllisesti kamarimusiikkikonsertteja sekä osallistuu oopperatuotantoihin. Turun filharmoninen orkesteri tekee myös paljon saavutettavuustyötä ja on maamme edelläkävijä internet-konserttitoiminnassa. Orkesteri lähettää kuukausittain konsertteja suorana verkkosivujensa kautta.

Raidat:

  • Brahms, Johannes

Symphony No. 4
1Allegro non troppo13:14
2Andante Moderato11:57
3Allegro giocoso6:27
4Allegro energico e passionato11:18
  • Segerstam, Leif

Symphony no. 295
5"ulFSöDErBlom in Memoriam..."23:33