ABCD 319 – Veli-Matti Puumala Chainsprings & Seeds of Time

Kesto: 64:34

19,00 

Tuotetunnus (SKU): ABCD 319 Osastot: , , , , ,

Kuvaus

Veli-Matti Puumala
Chainsprings
Seeds of Time

Roland Pöntinen piano
Tampere Filharmonia

Hannu Lintu kapellimestari

Maailman ensilevytyksinä Veli-Matti Puumalan Chainsprings ja Seeds of Time
Veli-Matti Puumalan (s. 1965) uudella sävellyslevyllä kuullaan maailman ensilevytyksinä orkesteriteos Chainsprings sekä pianokonsertto Seeds of Time. Nämä teokset suurille kokoonpanoille avaavat näköaloja suomalaiseen orkesteri- ja konserttokirjallisuuteen. Tampere Filharmonia ja Hannu Lintu loihtivat korkeatasoisella levytyksellään Puumalan tuotannosta kuuluville molemmat näkymät täydessä värivoimassaan.

Chainsprings (1995/1997) kuuluu laajaan Chains-teossarjaan, joka koostuu orkesteriteoksista ja kamarimusiikista. Chainsprings ketjuttaa nimensä mukaisesti yhteen mitä moninaisimpia musiikillisia elementtejä, jotka pyrähtävät eloon yllättävillä tavoilla. Säveltäjän sanoin “Chainsprings pyrkii sulauttamaan yhteen monia aineksia, tältä osin teos edustaa hyvin myös yleistä tapaani käsitellä musiikillista materiaalia; kaikkien mahdollisuuksien läsnäolo on tärkeää”.

Seeds of Time (2004) on Puumalan konsertoivista teoksista mittavin. Teosto-palkinnon vuonna 2005 voittanut pianokonsertto on neljän orkesterin (Oulu Sinfonia, Helsingborg Symphony Orchestra, Sjaelland Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra) yhteistilaus ja kirjoitettu ruotsalaispianisti Roland Pöntiselle sekä kapellimestareille Hannu Linnulle ja Susanna Mälkille. Solistin ja orkesterin suhde toisiinsa on teoksessa tavanomaisesta poikkeava. Pianistin tapaan myös orkesteri asettautuu erilaisiin solistisiin rooleihin.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sävellysprofessori herkuttelee

“Puumalan modernistinen estetiikka on puhdasta, vaikka musiikin kirjavat ainekset kansanmusiikista ja jazzista spektriharmoniaan viittaisivatkin postmodernistiseen, sekoittuneeseen käsittelytapaan tai jopa kollaasiin.
[…] Sointi- ja sointuyhdistelmät on valikoitu pikkutarkasti siekailemattoman fyysisiä tehojakaan kaihtamatta. Ajankäyttö on keskittynyttä pysähtymisen rajalle asti.
Konserton kantaesittäjien Roland Pöntisen ja Hannu Linnun herkkä rekisteröintikyky ja mutkikkaiden rytmien varma taju tekevät oikeutta musiikille. Tampere Filharmonia ja surround-ääneen satsaava levy-yhtiö Alba saavat uuden sulan hattuunsa.”
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vähitellen avautuvat teosjärkäleet

“[…] hauska, monityylinen ja lumoava. Chainsprings herää eloon suunnilleen viiden minuutin kohdalla, kun orkesteri alkaa kurotella kiehtoviin suuntiin. Korville ryöppyää viihdemusiikkiviitteitä, rytmistä draivia, myöhäisromanttista paatosta, lumoavia käyrätorvikuoroja ja gamelan-kolkuttelua, kaikki punottuna hengästyttäväksi jatkumoksi, joka lopulta rauhoittuu spektralistisiin yösointeihin.

Vuonna 2005 Teosto-palkittu pianokonsertto Seeds of Time (Ajan siemeniä) kehittyy samaan tapaan. Puumala tarjoaa kuulijalle sopivasti koordinaatteja kolmiosaisella perusmuodolla, sordinoidun trumpetin kaltaisilla äänimajakoilla ja staattisilla, toistuvilla sointi-ikkunoilla. Kokonaisuus tuntuu välillä ylettömältä, mutta jälleen levollinen loppu tasoittaa tilit.

Hannu Linnun johtama Tampereen kaupunginorkesteri selviytyy Puumalan tiheiköistä varsin päteväti. Chainspringsin sointivärit on sekoitettu huolella, ja kiemuraisetkin soolot pysyvät napakasti yhdessä orkesterin kanssa.”
Kare Eskola / YLE Uudet levyt

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Puumalan uusi musiikki avautuu pala palalta

“Tampere Filharmonia avaa Hannu Linnun johdolla teokset pala palalta johdonmukaisesti ja taiturillisesti. Myös äänitys on huippulaatua.”
Harri Hautala / Aamulehti

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sointinäkyjen loistoa

“[…] Soinnillisesti loistokkaassa ja kekseliäässä orkesterikappaleessa Chainspringskohtaavat niin modernistiset sointipinnat, spektriharmoniat kuin kansanmusiikilliset alluusiotkin. […] musiikki on joka hetkessä inspiroivaa ja viihdyttävää kuultavaa. Pianokonsertossa Seeds of Time kuullaan repaleisia moderneja tekstuureja, jazzalluusiota, hälymusiikkia sekä runsaasti viittauksia romantiikan ajan pianokirjallisuuteen. […] Ruotsalaissolisti Roland Pöntisen esitys on virtuoosinen ja lennokas. Hannu Linnun johtama Tampere Filharmonia toteuttaa Puumalan vaativan mutta palkitsevan musiikin tarkasti ja ilmeikkäästi.
Lauri Kilpiö / Suomen Kuvalehti

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

MusicWeb International

MusicWeb International 2

Raidat:

  • Puumala, Veli-Matti (b.1965)

1Chainsprings (1995/1997)25:02
2Seeds of Time (2004)39:10