ABACD 24 – Snow Angels

Kesto: 69:36

19,00 

Tuotetunnus (SKU): ABACD 24 Osastot: , , , , ,

Kuvaus

Koronakevään taittuessa kesäksi Helsingin poliisisoittokunta käynnisti orkesteriharjoitukset joululevyn tallennusta varten. Orkesteri kokoontui kesäkuun toisella viikolla Kauniaisten Uuteen paviljonkiin ja levittäytyi koko tilaan isoin turvavälein. Akustisesti tila on mainio, ja kevään hiljaiselon jälkeen elävä orkesterisointi olikin hunajaa korville. Soitto viriteltiin suoraan jouluisiin tunnelmiin kesän vasta puhjetessa kukkaan.   Tuon viikon harjoitusten jälkeen orkesteri jättäytyikin sitten kesälomille. Varsinainen tallennus tehtiin samassa paikassa lomien jälkeen heinä-elokuun taitteessa. Orkesteria johti ylikapellimestari Sami Ruusuvuori. Tuottajana toimi apulaiskapellimestari, musiikin ja musiikkiteknologian monitaituri Heikki Elo. Äänityksestä vastasi Markku Veijonsuo.

Poliisisoittokunnalla on ollut viime vuosina toinen toistaan upeampia laulajia solisteina jo perinteeksi muodostuneessa joulukonsertissa, joka on tähän mennessä järjestetty kahdeksan kertaa Helsingin Vanhassa kirkossa. Viime vuosina konsertti on lisäksi viety joihinkin maakuntakeskuksiin, viime vuonna Lohjalle ja Loviisaan. Uudelle levylle saatiin mukaan kenties mieleenpainuvimmat solistit näistä konserteista: sopraano Helena Juntunen ja tenori Mika Pohjonen. Molemmat solistit viihtyivät yhteistyössä poliisisoittokunnan kanssa ja ottivat itse esiin mahdollisuuden jatkaa yhteistyötä jouluisen levytyksen merkeissä.

Levyllä on perinteisiä, välittömästi joulun tunnelmaan virittäviä suomalaisia joululauluja, kuten Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Mökit nukkuu lumiset. Pohjonen kajauttaa upeasti myös tenorien joulubravuurin, Adolphe Adamin klassikon Oi jouluyö. Mukaan etsittiin myös hienoja, harvemmin orkesterin kanssa esitettyjä joululauluja, kuten Gösta Sundqvistin Joulukertomus. Koskettavan tarinan orkestroi Timo Forsström ja vivahteikkaasta laulusta vastaa Juntunen. Hän esittää levyllä toisenkin vähän erilaisen joulutarinan, Joni Mitchellin Riverin. Sen soitinnuksesta vastaa saksofonisti Heikki Summanen.
Mainiona erikoisuutena levylle tallennettiin yhdysvaltalaisen Randol Alan Bassin hauska joulupukkitarina The Night Before Christmas. Teos kuvailee pukin odotusta ja vierailua instrumentaalisesti komeaan amerikkalaistyyliin. Pertti Reposen hieno suomennos kulkee nimellä Jouluaattoyö, ja sen kertojan osuuden esittää levyllä Helena Juntunen.

Levyn orkesterinumeroista löytyy myös tuoretta suomalaista musiikkia. Levyn nimikappaleesta vastaa käyrätorvisti ja säveltäjä Timo Forsström uudella teoksellaan Snow Angels. Toisena kotimaisena soitinteoksena levytettiin Ilari Hylkilän tunnelmallinen My Christmas Dream. Perinteisempää osastoa edustaa Tsaikovskin Miniatyyrialkusoitto Pähkinänsärkijä-baletista.   Minkä vuoksi sitten päädyttiin äänittämään nimenomaan joululevy, eikös niitä ole markkinoilla jo riittävästi? “Joululaululevyjä on tosiaan paljon, mutta suomenkielisiä joululauluja ei ole paljonkaan levytetty nimenomaan puhallinorkesterin kanssa” kertoo ylikapellimestari Ruusuvuori. “Samalla pääsemme nostamaan esiin uusia puhallinorkesterisävellyksiä ja puhallinmusiikkia yleisemminkin. Joulukonserttien yhteydessä fyysisiäkin levyjä vielä ostetaan, joten toivottavasti tämä hieno puhallinmusiikin uutuuslevy löytää tiensä moneen pukinkonttiin. Itse olen lopputulokseen tosi tyytyväinen!”

Levyn tallennus onnistui haastavista ajoista huolimatta hienosti. Pienestä tartuntajännityksestä huolimatta oltiin helpottuneita siitä, että lopulta päästiin tekemään sitä mikä parhaiten osattiin, soittamaan yhdessä ja tietysti myös tapaamaan työkavereita.
Helsingin poliisisoittokunta, sinfoninen puhallinorkesteri, on 43 muusikosta koostuva yli 70 vuoden ikäinen ammattiorkesteri. Se edustaa poliisia musiikin välityksellä eri tapahtumissa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin ja on tunnettu erityisesti monipuolisuudestaan. Konserteissa kuullaan sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi niin kansanmusiikkia, jazzia, rockia kuin poppia ja lastenmusiikkiakin. Konserttien lisäksi orkesteri ja sen pienyhtyeet esiintyvät poliisin ja sen sidosryhmien tilaisuuksissa.

Helena Juntunen on Suomen valovoimaisimpia ja menestyneimpiä sopraanoita. Hän aloitti lauluopintonsa Oulun konservatoriossa ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa opiskeli Anita Välkin johdolla. Juntusen laulajanura lähti nousuun hänen voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2000 ja Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2002. Samana vuonna hän myös lauloi Margarethan roolin Savonlinnan oopperajuhlilla. Roolista tuli hänen kansainvälinen läpimurtonsa. Vuodesta 2003 alkaen Juntusta on kuultu oopperataloissa ja konserttilavoilla ympäri maailmaa. Hän debytoi New Yorkin Carnegie Hallissa vuonna 2003. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Karita Mattila -palkinto.

Tenori Mika Pohjonen kuuluu suomalaisen oopperataivaan tähtikaartiin. Hän on kuulunut Suomen kansallisoopperan solistikuntaan vuodesta 2003 alkaen. Mika Pohjonen on oopperauransa ohella esiintynyt useiden sinfoniaorkestereiden solistina eri puolilla maailmaa, mutta perinteiset joulukonsertit ja hengelliset kirkkokonsertit ovat niin ikään tärkeä osa hänen ohjelmistoaan. Ennen oopperauraansa Mika Pohjonen tuli suuren yleisön tietoisuuteen voittamalla Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangokuninkuuden vuonna 1992 tuomariston antaessa hänelle parhaat mahdolliset pisteet. Voiton myötä hän oli kuuden vuoden ajan suomalaisten tanssilavojen kestosuosikki ja levytti tuona aikana seitsemän pitkäsoittoalbumia.

Ylikapellimestari Sami Ruusuvuori on toiminut Helsingin poliisisoittokunnan taiteellisena johtajana vuodesta 2012. Aiemmin hän työskenteli Kaartin soittokunnan kapellimestarina ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestarina. Hänen laaja-alainen osaamisensa ulottuu klassisen musiikin lisäksi myös rytmimusiikkiin. Ympäri maailmaa ulottuvien orkesterikiertueiden ja kapellimestarivierailujen lisäksi Ruusuvuori on toiminut myös lukuisten kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa. Opettajana hän on työskennellyt Sibelius-Akatemiassa sekä useilla mestarikursseilla. Päätyönsä ohessa Ruusuvuori tekee Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohdon tohtoriopintoja aiheenaan “Eurooppalainen sinfoninen puhallinorkesterimusiikki 1900-luvulta nykypäivään”.

Raidat:

  • Tšaikovski, Pjotr

1Miniature Overture3:19FIABA2000309
  • Caccini, Giulio

2Ave Maria4:37FIABA2000310
  • Sibelius, Jean

3En etsi valtaa, loistoa3:6FIABA2000311
  • Kotilainen, Otto

4Varpunen jouluaamuna6:2FIABA2000312
  • Collan, Karl

5Sylvian joululaulu5:32FIABA2000313
  • Jylhä, Konsta (1910-1984)

6Joululaulu6:47FIABA2000314
  • Kaski, Heino

7Mökit nukkuu lumiset4:3FIABA2000315
  • Hylkilä, Ilari

8My Christmas Dream5:13FIABA2000316
  • Sundqvist, Gösta

9Joulukertomus3:53FIABA2000317
  • Forsström, Timo

10Snow Angels3:40FIABA2000318