ABCD 322 – Nordgren – Pärt – Másson – Aho IN MEMORIAM PEHR HENRIK NORDGREN

Kesto: 64:06

19,00 

Kuvaus

Nordgren – Pärt – Másson – Aho
In Memoriam Pehr Henrik Nordgren

Raschèr-saksofonikvartetti
John Storgårds
Lapin kamariorkesteri

Uutuuslevy Pehr Henrik Nordgrenin muistolle

Maailmankuulujen Raschèr-saksofonikvartetin, Lapin kamariorkesterin ja John Storgårdsin uutuuslevyllä kuullaan neljä hienoa teosta säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin muistolle.

Levyn aloittaa Pehr Henrik Nordgrenin Raschèr-kvartetille omistama, vuonna 2000 valmistunut yksiosainen Konsertto saksofonikvartetille, jousiorkesterille ja gongille. Teos kuuluu Nordgrenin konserttojen parhaimmistoon sametinpehmeine saksofoniosuuksineen ja herkänkauniine jousisatseineen.

Arvo Pärtin Fratres (1977) on nykymusiikin kaikkein soitetuimpia teoksia. Levyllä kuultavan uudistetun kamariorkesteriversion säveltäjä versioi vuonna 2007 ja Lapin kamariorkesteri soittaa siitä komean suomalaistulkinnan.

Áskell Mássonin kuuluu Islannin keskeisimpiin nykysäveltäjiin. Hänen Raschèr-kvartetille omistama intensiivinen yksiosainen Quatrain on vuodelta 2005. Teoksessa on kaksi hallitsevaa teemaa: bassolinjasta kehittyvä kansanlaulu sekä vanha melodia, jota laulettiin suositussa Ásan tarinassa (‘Ásu kvaedi’) 1600-luvun Islannissa.

Sooloviulusävellys In memoriam Pehr Henrik Nordgren kuuluu Kalevi Ahon parhaisiin sooloteoksiin. Vuonna 2009 sävelletyllä teoksella on dramaattinen syntytausta:
Sooloviuluteos tilattiin alun perin Pehr Henrik Nordgrenilta huhtikuussa 2008 Siuntion Lux Musicae -juhlille John Storgårdsin aloitteesta. Nordgren suhtautui Storgårdsin mukaan tehtävään hyvin innostuneesti. Säveltäjä oli kuitenkin tässä vaiheessa jo hyvin sairas, hän kuoli 25.8.2008 ehtimättä aloittaa teosta. Kuultuaan Pehr Henrikin kuolemasta Storgårds soitti saman tien Kalevi Aholle ehdottaen, että tilaus siirrettäisiin Aholle niin, että tämä säveltäisi Storgårdsin Siuntion konserttiin viulusoolon otsikolla In memoriam Pehr Henrik Nordgren.
John Storgårds kantaesitti teoksen Siuntiossa 15.11.2009. Hän soittaa sen tällä levyllä hartaalla herkkyydellä ja sisäistyneellä intensiteetillä.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Nordgrenin kaunis muistolevy

“Raschér-saksofonikvartetti ja Lapin kamariorkesteri ovat levyttäneet John Storgårdsin johdolla säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin muistolevyn. Kokonaisuus on vaikuttava.

… julkaisulla kuullaan yksi hienoimmista Nordgrenin konsertoista, Konsertto saksofonikvartetille, jousiorkesterille ja gongille. … Pehr Henrik Nordgrenia on muisteltu useissa tilaisuuksissa, mutta tämä käsillä oleva levytys on yksi vaikuttavimmista. Levyllä ollaan vahvasti Nordgrenin lempimaisemissa: pohjoisen karussa luonnossa, surumielisissä ja sakraaleissa tunnelmissa.

Islantilaisen Áskel Mássonin sävellys Quatrain saksofonikvartetille, putkikelloille ja jousille on saanut innoituksensa vanhoista 1600-luvun islantilaisista kansanlauluista ja tansseista. Quatrain on levyn sävellyksistä iloluontoisin, hauska ja leikkisä teos.

Levyn päättää Kalevi Ahon koskettava sooloviulusävellys In memoriam Pehr Henrik Nordgren, joka pohjautuu Kalevi Ahon nimeämään ns. Nordgrenin asteikkoon. Teos on meditoiva, surumielinen kaukaisuuteen häipyvä.

John Storgårds ja Lapin kamariorkesteri muistelevat Pehr Henrik Nordgrenia hänen musiikillisten hengenheimolaisten seurassa arvokkaasti. Levytys on korkeatasoinen ja kaunis. Rovaniemen kirkon akustiikka soi jylhästi. Lapin kamariorkesteri soittaa kirkkaasti ja henkistyneesti.”
Miika Lauriala / YLE Uudet levyt

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“… levyä hallitsee maailmankuulun Raschèr-saksofonikvartetin muhkea, monikanavaäänen elähdyttämä sointi. Nordgrenin ritualistisesti kumahtelevassa konsertossa (2000) se kohoaa jyhkeänä, ääriviivoiltaan pehmeänä seinämänä, ellei se sitten huoju valittavina mikrointervalleina tai värise trilleinä. Áskell Mássonin Quatrainissa (2005) saksofonit vilkastuvat nopeisiin toistoihin. Viime vuosikymmenien suosituimpia teoksia on Arvo Pärtin Fratres, jonka kamariorkesteriversion John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri esittää liikuttavan hartaasti.”
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

MusicWeb International

Raidat:

  • Nordgren, Pehr Henrik (1944-2008)

1Konsertto saksofonikvartetille, jousiorkesterille ja gongille Op. 108 (2000)22:36
  • Pärt, Arvo (b.1935)

2Fratres (1977/2007)11:04
  • Másson, Áskell (b.1953)

3Quatrain (2005)19:08
  • Aho, Kalevi

4In memoriam Pehr Henrik Nordgren (2009)10:29