ABCD 340 – Ludwig van Beethoven Pianotriot op. 70 & WoO 39

Kesto: 64:19

19,00 

Tuotetunnus (SKU): ABCD 340 Osastot: , , , , , ,

Kuvaus

Beethoven
Pianotriot op. 70 & WoO 39

Risto Lauriala piano
Tero Latvala viulu
Marko Ylönen sello

Pianon, viulun ja sellon muodostama kokoonpano kuului Beethovenin suosikkiyhtyeisiin. Suomen huippuartisteihin kuuluvien Risto Laurialan (piano), Tero Latvalan (viulu) ja Marko Ylösen (sello) uutuuslevyllä kuullaan mestarin suositut Pianotrio D-duuri op. 70 nro 1 (Geister- eli Aavetrio), Pianotrio Es-duuri op. 70 nro 2 ja Pianotrio B-duuri WoO 39.

Vihko sisältää Jouni Kaipaisen asiantuntevat teosesittelyt ja hän kertoo levyn teoksista seuraavaa:
Pianotriot op. 70 syntyivät keskellä Beethovenin vahvaa keskikautta, joka sijoittuu kymmenen vuoden ajalle noin 1803-1813. […] Op. 70 triot kuuluvat tyylillisesti ja tekstuurillisesti yhteen vahvoin sitein, mutta niiden välille hahmottuu myös selvä keskinäinen ero: ensimmäinen eli D-duuri-trio tavoittaa dramaattisuudessaan sekä herooisen että traagisen tunnemaiseman, kun taas Es-duuri-trio on lähtökohdiltaan lyyrisempi. Sen ilmaisuasteikko voi olla suppeampi kuin sisarteoksen, mutta samalla siinä on jotain kiehtovan epäsuoraa, kerrostettua. Tapa jolla Beethoven nyt sävelsi kolmen soittimen yhdistelmälle, oli aikanaan aivan ennenkokematon. […]Tuloksena on kuulijan vangitsevaa, tinkimätöntä musiikkia. […] Pianotrio B-duuri tuo mieleen Beethovenin varhaiset sonatiinit – ja silti musiikin yllä leijailee kokeneen tekijän suvereeni ote. Kysymys on pienten asioiden tärkeyden ja kauneuden ymmärtämisestä.

Trion laadukkaat esitykset kohottavat nämä klassisen kauden perusteokset jälleen ansaitsemaansa arvoon.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“Tero Latvala, Marko Ylönen, and Risto Lauriala, where have you been? […] With this release, labeled Volume 1 in a projected survey of Beethoven’s complete piano trios, these three exceptionally fine Finnish musicians turn in the most urgent, dynamic, and compelling readings of the two op. 70 trios I know. […] It’s too early to tell, of course, if Latvala, Ylönen, and Lauaiala will be the ones to produce the ideal cycle I’ve long sought, but with this first release, they’re off to a very promising start. Strongly recommended.”
Jerry Dubins / Fanfare

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Katso arvio / See a review: MusicWeb International

Raidat:

  • Beethoven, Ludwig van

Pianotrio D-duuri op. 70 nro 1 "Aavetrio"
1Allegro vivace e con brio10:40
2Largo assai ed espressivo9:20
3Presto7:57
Pianotrio Es-duuri op. 70 nro 2
4Poco sostenuto – Allegro ma non troppo10:15
5Allegretto5:03
6Allegretto ma non troppo7:01
7Finale (Allegro)7:39
  • Beethoven, Ludwig van (1770-1827)

8Pianotrio B-duuri WoO 39 Allegretto5:58