ABCD 370 – Jyrki Linjama: Die Geburt des Täufers (Johannes Kastajan syntymä) – Kolminäytöksinen kirkko-ooppera

Kesto: 76:31

19,00 

Kuvaus

ABCD 370 Jyrki Linjama: Die Geburt des Täufers

Vaikuttava ooppera Johannes Kastajasta
“Espoolainen Jyrki Linjama on säveltänyt merkittävän kirkkomusiikkiteoksen Johannes Kastajan syntymästä. […] Teos paljastaa joka kuuntelukerralla uutta. Jyrki Linjama hallitsee musiikkihistorialliset kerrostumat. […] Solistit ovat oivallisia rooleissaan. […] Levy-yhtiö Alba on jälleen tehnyt suomalaisen kulttuuriteon taltioidessaan harvinaisuuden kaikkien kuultavaksi.”
Annmari Salmela / Kotimaa-lehti

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ABCD 370 Jyrki Linjama: Die Geburt des Täufers
Juhani Lamminmäki, Ursula Langmayr, Tuula Paavola, Esa Ruuttunen, Niall Chorell

Kirkko-ooppera soi seremoniallisesti
“Libreton sisältämät Avuksihuutopsalmin ja Magnificatin kaltaiset keskeiset tekstit tekevät tarinaan ajattomuuden vaikutelman ja luovat kristillistä mystiikkaa. Myös Jyrki Linjaman musiikin ilme on hillitty, mutta intensiteetti kasvaa tarinan taitekohdissa.

Juhani Lamminmäen johtama Soli Deo Gloria -kamariyhtye soittaa osuutensa taitavasti, ja cembalo tuo kokoonpanon sointiin herkkiä sävyjä. Kaikki neljä laulusolistia paneutuvat tehtäviinsä innoittuneesti. Itävaltalaisen Ursula Langmayrin sopraano helkkyy lyyrisen kauniisti Marian roolissa. Tuula Paavolan altto soi lämpimästi Elisabethina, baritoni Esa Ruuttunen tulkitsee Elisabethin miehen Sakariaan ahdistusta osuvasti. Niall Chorellin tulkinta Arkkienkeli Gabrielin roolista on ehjä.”
Samuli Tiikkaja / Helsingin Sanomat

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kolminäytöksinen kirkko-ooppera SACD/CD-hybridinä

Jyrki Linjama (s. 1962)
Die Geburt des Täufers (Johannes Kastajan syntymä)
Jyrki Linjaman ensimmäinen näyttämöteos, kolminäytöksinen kirkko-ooppera Johannes Kastajan syntymä (Die Geburt des Täufers) soi nyt maailman ensilevytyksenä. Teos on taltioitu SACD/CD hybrid -formaatissa. Oopperan libretto pohjautuu Luukkaan evankeliumin ensimmäiseen lukuun. Libretto-työryhmään kuului säveltäjän lisäksi Matti Kontio ja Jussi Tapola.

Ooppera-kokoonpanossa on neljä solistia ja yhdeksän soittajaa: Marian roolissa laulaa sopraano Ursula Langmayr, Elisabetin roolissa altto Tuula Paavola, Gabrielina tenori Niall Chorell sekä Sakariaana kuullaan baritoni Esa Ruuttunen. Kamariorkesteri Soli Deo Gloria soittaa kapellimestari Juhani Lamminmäen johdolla.

Kirkkomusiikista on vähitellen tullut yhä keskeisempi alue Jyrki Linjaman teosluettelossa, johon sisältyy niin kamari- kuin orkesterimusiikkia, niin soitin- kuin vokaalimusiikkia. Uudempia teoksia ovat Suomalainen Stabat Mater (2012) sekä Vanitas kuorolle ja orkesterille (2013). Musiikkinsa yleispiirteenä Linjama mainitsee herkkyyden ja mimoosamaisuuden. Hänestä on tärkeää puolustaa oikeutta intiimiyteen ja vivahteikkuuteen kaiken aikaa lisääntyvän yleisen rivouden keskellä. Hän myös korostaa, että musiikkikulttuuri kehkeytyy vastavoimien välisessä jännitteessä: hellyyden ja aggressiivisuuden.

Raidat:

  • Linjama, Jyrki (b.1962)

PROLOG (PROLOGI)
1Der Titel (Nimeäminen)2:34
2Wüste der Erwartung (Odotuksen autiomaa)5:35
AKT I (I NÄYTÖS)
3Abreise (Lähtö)4:02
4Wandern I (Vaellus I)4:49
5Klage der Elisabeth (Elisabetin valitus)1:45
6Verkündigung des Zacharias (Sakariaan ilmestys)8:39
7Hohes Lied der Elisabeth (Elisabetin laulujen laulu)4:02
8Hohes Lied des Gabriel (Gabrielin laulujen laulu)1:30
9Lobgesang der Elisabeth (Elisabetin kiitosvirsi)3:30
AKT II (II NÄYTÖS)
10Mariae Verkündigung (Marian ilmestys)7:49
11Wandern II (Vaellus II)4:08
12Magnificat (Marian kiitosvirsi)7:02
AKT III (III NÄYTÖS)
13Der Sturm (Myrsky)3:20
14Lobgesang des Zacharias (Sakariaan kiitosvirsi)3:20
15Weide der Erfüllung (Täyttymyksen niitty)11:00