ABCD 304 – Go to the Beach

Kesto: 66:46

19,00 

Tuotetunnus (SKU): ABCD 304 Osastot: , , , ,

Kuvaus

“Kumarru ottamaan
kourallinen hiekkaa
ja anna sen valua
sormiesi välistä maahan” (Esko Valtaoja)

ABCD 304
Go to the Beach
Peppe Jalava Band

Reipasta turkulaisjazzia
Peppe Jalava Bandin uutuuslevyllä Go to the Beach kuullaan orkesteri- ja kamarimusiikin säveltäjänä myös tunnetun Pertti Jalavan jazzahtavampaa puolta. Levyn kaikki sävellykset ja sovitukset ovat hänen käsialaansa.

Vaikka Peppe Jalava Bandin kokoonpanot ovat tämän tästä vaihtuneet, on sille silti kertynyt oma sävelletty ja huolellisesti sovitettu ohjelmisto, jollaista ei monellakaan jazzyhtyeellä ole. Jos tarvitaan lisää kappaleita, on niitä aina saatavilla runsain määrin säveltäjän vinttikamarista: rock-jazzkappaleita pienyhtyeille on kertynyt jo noin sata. Monia pikkuyhtyesävellyksiään Peppe on mielellään versioinut aina uudelleen uusille kokoonpanoilleen, ja niinpä tälläkin levyllä kuultava ohjelmisto ulottuu vanhimmillaan kolmenkymmenen vuoden taakse.

Levyllä kuultavat kappaleet: Rosvon maja, Pinnalla ja ajoin alla, Ketju ja portti, Sateinen, Ulosottomies, Kirpputorilla, Menneen vapun huisku, Mene rannalle ja Sukellus.

Peppe Jalava Band on eri muodoissaan kulkenut neljännesvuosisadan mittaisen tien julkaistakseen nyt vihdoin ensimmäisen levynsä. Tulemalla kaikkien virallisten taidemusiikki-instituutioiden ja tunnustettujen jazzpiirien ulkopuolelta, hän on kovalla työllä ansainnut itselleen omintakeisen ja kypsän äänen, jota on vaikea kategorisoida, mutta helppo arvostaa. Tämä on aitoa, Peppe Jalavan näköistä musiikkia.

Peppe Jalava sävellyksistään:
Pyrin tuottamaan kuulijoille elämyksiä ja tunnetason kokemuksia, matkoja tai tarinoita ilman sanoja. Yleensä en kuitenkaan suunnittele etukäteen millaisia tuntemuksia haluan kuulijassa herättää, vaan annan teoksen syntyä omalla tavallaan ja elän siinä mukana.

Mene rannalle -raidalla lähtökohtana oli säveltäjää inspiroinut teksti tähtitieteilijä Esko Valtaojan kirjasta Kotona maailmankaikkeudessa, kappaleen tulkitsee levyllä lauluyhtye Toisinto.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Peppe Jalava Band on pitkän linjan projekti, itse olen kuullut sen musisointia jo 80-luvulla Raision legendaarisessa Pommarissa. Yhtyeen tuore levy on kuitenkin vasta sen ensimmäinen. Säveltäjänä Jalava on viime aikoina kunnostautunut enemmän taidemusiikkin parissa, mutta tämän levyn pohja ja perusta on 70-lukulaisessa progessa ja fuusiojazzissa, Jethro Tull ja Zappa eivät ole aivan etäällä.

Bändi soittaa taitavasti ja musiikki rullaa kiemuraisen messevästi eteenpäin. Rumpujen (joita Jalava itse soittaa) ja basson päällä Peppe Jalava Bandin sointi on puhallinvoittoinen, ja etenkin Jaakko Martikaisen foni ja Erkki Huovisen huuliharppu soivat hauskasti. Levyn soundi on onnistuneen luonnollinen.

Tomi Norha / Turun Sanomat

Raidat:

  • Jalava, Pertti (b.1960)

1Rosvon maja6:17FIABA1000065
2Pinnalla ja ajoin alla6:11FIABA1000066
3Ketju ja portti11:14FIABA1000067
4Sateinen4:25FIABA1000068
5Ulosottomies4:26FIABA1000069
6Kirpputorilla7:13FIABA1000070
7Menneen vapun huisku8:01FIABA1000071
8Mene rannalle11:47FIABA1000072
9Sukellus7:13FIABA1000073