ABCD 313 – Change is gonna come

Kesto: 73:50

19,00 

Kuvaus

CHANGE IS GONNA COME
Petri Kumela kitara

Muunnelmateoksia kitaralla
Petri Kumelan uuden CD:n Change is Gonna Come ohjelmassa on sävellyksiä jokaiselta vuosisadalta 1500-luvulta (paitsi 1600-luvulta) meidän aikaamme. Levyllä voi seurata niin musiikkityylien vaihtumista aikakaudelta toiselle siirryttäessä, kuin myös soittajan yritystä muuttua eri tyylien vaatimusten mukana. Sitkeästi ylöspäin pyrkivä teema kulkee erilaisten harmonisten maisemien ja kontrapunktisten tapahtumien läpi, koskaan identiteettiään kadottamatta.
Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen monipuolisimpana ja kysytyimpänä sekä myös kansainvälisesti tunnettuna klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Muunnelmia teemasta ja muunnelmista

“…Paras tae levyn onnistumiselle on kuitenkin se, että Petri Kumela on tällä hetkellä Suomen paras levyttävä kitaristi – ainakin minun mielestäni. Hänen tekniikkansa keveys ja vaivattomuus sekä soinnin pehmeys luovat levylle yhtenäisyyttä, mutta aivan yhtä ällistyttävää on Kumelan tulkintojen monipuolisuus … Levyn parasta antia on Chaconne, jonka Kumela maalaa riittävän leveällä pensselillä, ylittäen kitaralle sopimattomat sudenkuopat rauhallisen viileästi … Lotta Wennäkosken hillitön rämpytyskappale Balai svengaa Kumelan käsittelyssä vastustamattomasti eteenpäin. Muuntelu syntyy kosketuksen loputtomasta hienosäädöstä – Kumela tuottaa lähes nerokkaita sointeja, joita Wennäkoski ei ehkä edes osannut kuvitella, mutta joille hän on antanut mahdollisuuden.”
Kare Eskola / YLE Uudet levyt

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Muutoksen filosofiaa

“Kitaristi Petri Kumelan levyn teemana on musiikissa tapahtuva muutos – niin yksittäisen teoksen sisällä kuin eri aikakausien välilläkin. Persoonalliset teosvalinnat, vivahteikkaat esitykset sekä Kumelan ja Tuomas Nevanlinnan filosofiset ohjelmakommentit muodostavat kiinnostavan levykokonaisuuden.”
Lauri Kilpiö / Suomen Kuvalehti

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

“Finnish guitarist Petri Kumela has assembled a wildly varied set of works here, each in theme and variations form (or something related to it). […]
This recording is a wild ride-a huge range of music in outstanding performances.”
KEATON / American Record Guide

Raidat:

  • Hagen, Joachim Bernhard (1720-1787)

1Variazioni per il Liuto del Sigr: Locatelli (arr. P. Kumela)7:45
  • Bach, Johann Sebastian

2Ciaccona BWV 1004 (arr. P. Kumela)14:33
  • Sor, Fernando (1778-1839)

3Fantaisie Op. 716:11
  • Maw, Nicholas (1935-2009)

4Music of Memory20:31
  • Wennäkoski, Lotta (b.1970)

5Balai7:50
  • Dowland, John

6Farewel6:12