Vertainen, Sonja

Sonja Vertainen on monipuolinen harmonikan- ja bandoneoninsoittaja, jota eivät kokoonpanojen, genrejen tai maiden rajat pidättele. Vaikka Vertainen tunnetaankin monipuolisena muusikkona, kokee hän erityistä kiinnostusta nykymusiikkiin. Tämän seurauksena on syntynyt useita kantaesityksiä, joista päällimmäisenä mainittakoon tällä levyllä oleva Aulis Sallisen kaksoiskonsertto. Tämän lisäksi kantaesityksiä on kertynyt Kimmo Hakolalta, Cecilia Damströmiltä, Veli Kujalalta ja Tze Yeung Holta. Suomalaisen uuden musiikin lisäksi Sonja nauttii esiintymisistään tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nuevassa, jossa hän pääsee säännöllisesti esittämään yhden esikuvansa, Astor Piazzollan sävyisää musiikkia kakkossoittimellaan bandoneonilla.

Vertainen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2022 opettajinaan Matti Rantanen ja Veli Kujala. Vertainen on aktiivinen esiintyjä, ja on toiminut solistina ja kamarimuusikkona niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Inspiraatiota soittoonsa Sonja on kerännyt sekä lukuisilta eri mestarikursseilta (mm. Hugo Noth, Andreas Borregaard, Claudio Jacomucci, Mie Miki), että erityisesti merkittävän vaihtovuotensa myötä Saksassa nimekkään Stefan Hussongin luokalla Hochschule für Musik Würzburgissa. Syksyllä 2023 

Vertainen aloitti jatko-opinnot Hannoverin Hochschule für Musik, Theatern und Medien -korkeakoulussa Andreas Borregaardin luokalla. Vertaisen musiikillista taivalta ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica- säätiö, Keski-Pohjanmaa-säätiö, Sortavala-säätiö ja Sibelius-Akatemian Tukisäätiö.

www.sonjavertainen.com