Alasaarela, Hannu (b. 1994)

Piano

Hannu Alasaarelan (s. 1994) polku pianotaiteilijaksi ei ollut aivan tavallinen. Hänen ensimmäiset vuotensa pianon ääressä kuluivat soitinta itsenäisesti tutkien ja improvisoiden. Omia pieniä sävellyksiäkin kertyi pöytälaatikkoon. Epätavallisella kasvualustalla oli oma vaikutuksensa, sillä myöhemmin hänen soittoaan on kiitelty siitä, että “hänen soittonsa ei ole samanlaista kuin muiden, eikä se edusta mitään traditionaalista koulukuntaa” (YLE 31.8.2017).

Alasaarelan soittoa on kuvailtu mediassa myös “kirkkaaksi, herkkäsointiseksi, läpikuultavan selkeäksi ja rytmisesti joustavan eläväksi” (HS 25.8.2017) ja “äärimmäisen hienostuneeksi ja jopa aristokraattisen tyylikkääksi” (Kaleva 21.9.2019).

Oulunsalon taidekoulusta ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut Alasaarela on saanut työlleen näkyvyyttä useissa pianokilpailuissa, kuten syksyllä 2017 kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa, jossa hän edusti Suomea finaalissa ainoana eurooppalaisena pianistina. Hän on soittanut useiden suomalaisorkestereiden solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona ja sooloreistaalein Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja festivaaleilla.
Alasaarela on saanut ammentaa inspiraatiota ja vaikutteita lukuisilta taiteilijoilta, joista on kiittäminen etenkin hänen pitkäaikaisimpia opettajiaan Kimmo Pihlajamaata, Jouko Tötterströmiä, Tuija Hakkilaa ja Ilmo Rantaa.

Alasaarela soittaa taidemusiikkia koko musiikinhistorian leveydellä ja tekee myös sävellys- ja sovitustöitä. Musiikin lisäksi hän inspiroituu muun muassa luonnontieteistä, kirjallisuudesta ja filosofiasta.