Quatuor Danel – Danel Quartet

Marc Danel, violin
Gilles Millet, violin
Vlad Bogdanas, viola
Yovan Markovitch, cello

“Quatuor Danel – Danel-jousikvartetti on perustettu vuonna 1991 ja se on toiminut nykyisessä kokoonpanossaan sellisti Yovan Markovitchin liityttyä kvartettiin vuonna 2014. Kvartetin kiireinen konserttikalenteri on vienyt heidät maailmanlaajuisesti kaikkiin arvos- tetuimpiin konserttisaleihin ja 30 vuoden aikana he ovat tehneet lukuisia uraauurtavia CD- levytyksiä. Danel-kvartetin musiikillisiin partnereihin kuuluvat useat eturivin taiteilijat kuten Leif Ove Andsnes, Jean-Efflam Bavouzet, Alexander Melnikov, Adrien La Marca, Clemens Hagen ja Borodin-kvartetti. Kokoonpano on tunnettu rohkeista ja intensiivisistä Beethovenin, Shostakovitsin ja Weinbergin jousikavrtettokokonaisuuksien tulkinnoista. Heidän eloisa ja raikas näkemyksensä perinteisestä kvartettokirjallisuudesta on ansainnut ylistäviä arvioita niin yleisöltä kuin lehdistöltä.
Venäläiset säveltäjät kuuluvat erityisen läheisesti Danel-kvartetin ohjelmistoon. He ovat tuoneet esille Šostakovitšin aikaisemmin tuntemattomia jousikvartettoja ja levyttäneet säveltäjän koko kvartettosyklin Fuga Libera –levymerkille. Danelit ovat myös ensimmäinen jousikvartetti, joka on levyttänyt toisen 20:nnen vuosisadan merkittävän jousikvartettokokonaisuuden: Mieczysław Weinbergin 17 jousikvartettoa. Näiden kvartettojen maailmanlaajuiset ensiesitykset kokonaisuudessaan tapahtuivat Danel-kvartetin konserteissa Man- chesterissa ja Utrechtissa.Weinbergin ja Šostakovitšin kvartetoiden kaksoiskokonaisuuden esitystä vuonna 2023 Wigmore Hall:ssa seurasivat Philharmonie de Paris, Muziekgebouw Amsterdam, ElbPhilharmonie Hamburg, Phillips Collection Washington sekä kiertueet Japanissa ja Taiwanissa.
Danel-kvartetilla on jousikvartetti-residenssi Manchesterin Yliopistossa, Isossa-Britanniassa.
Kvartetin viimeisimmät levytykset ovat Cesar Franckin jousikvartetto ja pianokvintetto sekä Tshaikovskin kaikki kolme jousikvartettoa ja jousisekstetto ’Souvenir de Florence’. Molemmat levytykset julkaisi CPO. Maaliskuussa 2024 kvartetin Šostakovitšin koko jousi- kvartettotuotannon LIVE äänityksen Gewandhaus Leipzigissa julkaisee Accentus levy-yhtiö.”