Kuvaus
EMMA-PALKINTO VUODEN KLASSINEN ALBUMI -SARJASSA
PLUS ENSEMBLEN TIENSUU-LEVYLLE!
Vuonna 2010 julkaistujen klassisen musiikin levyjen Emma-voittaja paljastettiin tänään ja palkinnon sai Alban katalogista löytyvä Plus Ensemblen hieno Jukka Tiensuun sävellyslevy (ABCD 287). Tämä oli jo toinen kerta, kun Tiensuun musiikista koostuva CD sai Emman. Edellisen kerran palkinto myönnettiin Tiensuu-levylle, kun Emma jaettiin ensimmäistä kertaa klassisen musiikin albumille vuoden 2007 alussa. Kyseessä oli tällöin Alban julkaisema Tampere Filharmonian kapellimestari Susanna Mälkin johdolla levyttämä Jukka Tiensuun sävellyslevy Minds and Moods (ABCD 224).
Jukka Tiensuu
Plus Ensemble: Erkki Lahesmaa (sello), Mikko Luoma (harmonikka) &
Christoffer Sundqvist (klarinetti)
feat. Mikael Helasvuo (huilu), Jan Söderblom (viulu) & Jukka Tiensuu (piano)
ABCD 287 (1 SACD/CD)
“Tiensuuta huumorin kera”
(Kare Eskola / Rondo)
*Yksi Helsingin Sanomien valitsemista Vuoden levyistä 2010!*
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Pelimanni ja visionääri
“Huomion kiinnittää se, kuinka rajatut keinot ovat synnyttäneet hätkähdyttäviä ja suuria tuloksia. … Oman musiikkinsa selittämisestä kieltäytyvä Tiensuu on saanut perusteetta tiukan maineen. Teoksissaan hän on yhtaikaa vapaa ja ankara, hauska ja vakava, pelimanni ja visionääri.!
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tiensuuta taidokkaasti
Uutuusjulkaisu tiensuu – plus ensemble sisältää Jukka Tiensuun, “suomalaisen musiikin parhaiten varjellun salaisuuden”, teoksia Plus Ensemblen sekä Mikael Helasvuon, Jan Söderblomin ja itse säveltäjämestarin tulkitsemina. Näissä teoksissa ja esityksissä ei mikään ole pyhää.
Levyllä kuullaan “kuuhullu” Tango lunaire (1985) huilulle tai oboelle, klarinetille, viululle, sellolle ja mille tahansa kosketinsoittimelle (tässä tapauksessa siis haitaristille), lisää outoa musiikkia oddjob (1995) sellolle ja elektroniikalle, Ensemblelle omistettu Plus IV (1992) klarinetille, harmonikalle ja sellolle, Prélude non-mesuré (1976) pianolle, Beat (1997) klarinetille, sellolle ja pianolle, viisi osaa teoksesta Erz (2007) harmonikalle (Longing, Desire, Zeal, Swell, Forwards!), Rubato (1975) mille tahansa kokoonpanolle, Asteletsa (1999) palindromi (huom: tässä kaikilla mahdollisilla tavoilla symmetrinen) astelevalle bassoklarinetistille sekä lähes “kreisianarkistinen” Tombeau de Beethoven (1980) klarinetille, sellolle, pianolle ja ääninauhalle.
Säveltäjä Tiensuu ei tunnetusti puhu, ei kirjoita tai selitä musiikkiaan. Hänen mielestään taiteilijan työssä on tärkeää itse teos, ei taiteilija. Selityksillä hän ei halua rajoittaa kuulijan kokemusta abstrakteista asioista, jokaisella on vapaus tulkita itse kuulemaansa.
Plus Ensemble on perustettu vuonna 2002, kokoonpanoa ovat täydentäneet ja täydentävät vierailijoina useat maamme eturivin muusikot. Yhtye syntyi jäsentensä halusta soittaa oman aikamme klassista musiikkia. Plus Ensemblen toiminnan keskeinen osa on uusien teosten tilaaminen ja kantaesittäminen, sekä vähemmän tunnetun nykymusiikin esilletuominen.