NCD 57 – Outo Kantele

Kesto: 65:35

19,00 

Kuvaus

KYN julkaisee maaliskuussa uuden levyn, Outo kantele 10.2.2018 KYN julkistaa maaliskuussa yhdeksännen albuminsa, Outo kantele. Alba Recordsin julkaisema levy on kunnianosoitus Jukka Linkolan musiikille. Se sisältää kaksi Linkolan KYN:lle säveltämää sarjaa: Loitsut ja Outo kantele. Levynjulkistamisen kunniaksi Sulasol julkaisee molemmat teokset nuotteina. Kahdeksanosainen Loitsut-sarja on saanut innoituksensa yhtäläisyyksistä, joita Linkola löysi tutkiessaan Lake Michiganin seudun intiaaniheimojen lauluja ja loitsuja sekä vanhoja suomalaisia loitsuja. Näistä vaikutteista syntyi sarja, jonka musiikissa on iloa, leikillistä ja elämänmakuista ilmaisua sekä yksinkertaista, korutonta kauneutta. Loitsut on ylistys luonnolle ja ihmiselle, kaikille arjen ihmeille, sattumuksille, työlle ja tietenkin rakkaudelle. Levynjulkistamiskonserteissa Loitsut muuttuu Janne Marja-ahon ohjauksessa näyttämöteokseksi, joka yhdistää tasavertaisina elementteinä musiikin, liikkeen, valon ja kuvan. Sarjaa värittää vibrafonisti Panu Savolainen. Valoista vastaa Mika Venhovaara ja livevisuaaleista VJ Hellstone. Levyn nimiteos, Ranskaa ja Taiwania myöten ihastuttanut ja kilpailutuomaristonkin hurmannut Outo kantele -sarja kuullaan levyllä ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan seitsemänosaisena. Linkola on muokannut tekstit Kantelettaren säkeistä ja tuonut kalevalaiseen maailmaan annoksen rohkeata kabareehenkeä, voimakasta, jopa hieman teatterityyppistä ilmaisua sekä ripauksen jazzillista svengiä. Alun perin jazzyhtyeelle sävellettyä teosta levyllä ja konserteissa tähdittävät harmonikkataiteilija Johanna Juhola ja pianisti Kirmo Lintinen. Tällä levyllä KYN katsoo jälleen tulevaan ja luo yhden näyn siitä, mitä suomalainen naiskuoromusiikki voi olla.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

KYN: Outo Kantele Naiskuoro KYN:n maaliskuussa julkaistava yhdeksäs albumi koostuu kahdesta Jukka Linkolan KYN:lle säveltämästä sarjasta. Outo kantele -levyn julkistamiskonsertit pidetään 17.3. Seinäjoella ja 23.3. Helsingissä. KYN:n rinnalla konsertteja tähdittävät vibrafonisti Panu Savolainen, harmonikkataiteilija Johanna Juhola ja pianisti Kirmo Lintinen.   Yhdeksi Suomen kuorotaivaan kirkkaimmaksi tähdeksi ja jazzmusiikin edelläkävijäksi tituleerattu Naiskuoro KYN julkaisee uuden albuminsa Outo kantele ja esiintyy Vuoden kuoron konsertissaan Seinäjoki-salissa lauantaina 17.3. KYN:n Outo kantele -albumi on kunnianosoitus Jukka Linkolan musiikille ja se juhlistaa KYN:n ja Linkolan lähes 30-vuotista yhteistyötä. Albumi koostuu kahdesta KYN:n Linkolalta tilaamasta sarjasta, Loitsut ja Outo kantele. Molempien sarjojen tekstit ammentavat suomalaisesta kansanperinteestä ja runoudesta, jota päivitetään tähän päivään jazzrytmiikalla ja -harmonialla.   Loitsujen musiikissa on iloa, leikillistä ja elämänmakuista ilmaisua sekä yksinkertaista, korutonta kauneutta. Janne Marja-ahon ohjaus, Mika Venhovaaran valot ja VJ Hellstonen livevisuaalit muuttavat sarjan julkistamiskonserteissa näyttämöteokseksi, joka yhdistää musiikin, liikkeen, valon ja kuvan. Teosta tähdittää vibrafonisti Panu Savolainen.   Yleisöjä Ranskaa ja Taiwania myöten ihastuttanut Outo kantele -sarja kuullaan nyt kokonaisuudessaan seitsemänosaisena. Linkola on tuonut musiikillaan kalevalaiseen maailmaan annoksen rohkeata kabareehenkeä, voimakasta ilmaisua sekä ripauksen jazzillista svengiä. Teosta tähdittävät harmonikkataiteilija Johanna Juhola ja pianisti Kirmo Lintinen.   “Outo kantele ja Loitsut ovat kaksi erilaista naiskuorosarjaa, joita yhdistää vahva tunnelma. Molemmat haastavat kuoron uudenlaiseen ilmaisuun ja äänenkäyttöön. Tällä levyllä KYN luo jälleen uuden näyn siihen, mitä naiskuoromusiikki voi olla”, KYN:n taiteellinen johtaja musiikkineuvos Kaija Viitasalo kertoo.   KYN on alansa huippuihin kuuluva kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. KYN on saanut kiitosta ilmaisurikkaudestaan, laulyyhtyemäisestä soinnistaan ja omaleimaisesta ohjelmistostaan. KYN on kysytty esiintyjä kotimaisilla ja kansainvälisillä kuorofestivaaleilla. Kuoro on menestynyt myös lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi vuonna 2017 KYN voitti Saksassa Grand Prix of Nations -kilpailuissa Grand Prix -palkinnon, tuli toisessa sarjassa toiseksi ja sai erikispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä. Samaan aikaan INTERKULTUR rankkasi KYN:n maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi ja Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden kuoroksi.

 

Lisätiedot

Paino0,076 kg (kilogramma)

Raidat:

  • Linkola, Jukka (b.1955)

Loitsut
1Loitsu kiville1:26FIABA1800053
2Loitsun synty3:16FIABA1800054
3Loitsu Otsolle2:15FIABA1800055
4Karhu taivaalla5:8FIABA1800056
5Kalastusloitsu4:14FIABA1800057
6Kylvetysloitsu2:21FIABA1800058
7Loitsu pelionnelle5:16FIABA1800059
8Loitsu käsille3:34FIABA1800060
9Kiitoslaulu7:01FIABA1800061
Outo kantele
10Outo kantele4:16FIABA1800062
11Ei pahat hyvästä tiiä3:40FIABA1800063
12Tule2:11FIABA1800064
13Laulan lasta nukkumahan3:04FIABA1800065
14Käki3:07FIABA1800066
15Armottoman osa4:04FIABA1800067
16Tanssilaulu1:54FIABA1800068

Arviot

KYN: Outo kantele (Alba Records) Pitkään toiminut naiskuori Kyn on tehnyt jo yhdeksännen albuminsa Outo kantele. Kuoron taiteellisena johtajalla toimii Kaija Viitasalo. Tällä kertaa materiaali sisältää pitkäaikaisen yhteystyökumppani Jukka Linkolan sävellyksiä. Ne jakautuvat kahteen kokonaisuuteen, Loitsu ja Outo kantele. Tekstit Linkola on muokannut Kantelettaren pohjalta. Ilmaisukeinot huomioon ottaen jazzvivahteiset sävellykset ovat varmasti haastavia, mutta rutinoitu kuoro selviää haasteista vaikeuksitta. A cappella -sarja Loitsut koostuu yhdeksästä osasta. Niitten esittämisessä kuoron tarkkuus ja harmoninen osaaminen nousevat väkevästi esiin. Pelkistä naisäänistä huolimatta sointi muodostuu yllättävän laajaksi myös matalissa taajuuksissa. Mukana on myös kolme muusikkoa, harmonikkaa soittava Johanna Juhola, pianisti Kirmo Lintinen ja vibrafonisti Panu Savolainen. Viimeksi mainitun introilla päästään monella raidalla siihen sakeaan tunnelmaan, jonka kuoro moniulotteisella äänimaailmallaan luo. Kakkososassa taidokkaitten soittajien rooli nousee merkittäväksi, vaikka säilyykin säestyksellisenä. Erityisen hauskalta ja käyttökelpoiselta vaikuttaa Kalastusloitsu, joka näin kevään myötä saattaa osoittautua hyvinkin tarpeelliseksi. Sitä pitää ainakin kokeilla. Outo kantele on täyteläinen ja vaikuttava kokonaisuus. Se tuo esiin uusia puolia supisuomalaisesta musiikista, joten albumia voidaan pitää myös tehokkaana ja tarpeellisena vastaiskuna kansainväliselle hömppäkulttuurille.
14.4.18 Salon Seudun Sanomat